D&D 5th GMing Lave Kampagner

Eberron vs. Forgotten Realms

I mine spil har jeg længe kæmpet lidt med, at finde ud af forskelle og ulemper ved de to settings Eberron og Forgotten Realms, og nu med udgivelsen af Wayfinders Guide to Eberron, tror jeg endelig, at jeg har fået en bedre forståelse, for den helt store forskel.

Før i tiden har jeg altid tænkt på de to verdener som ret ens.

For mig har de begge været rammer som jeg så skulle putte min kampagne ind i, hvor jeg skulle lave selve historien, handlingen og det hele, også bruge den setting jeg valgte, som en form for baggrund, til det jeg lavede. Jeg ved ikke om det giver helt så meget mening, for det skal man jo altid på sin vis. Det jeg prøver at sige er, at det i mine øjne reelt set har været lidt ligegyldigt for mine kampagner, om de foregik i den ene eller den anden setting, det eneste som egentligt, for mine spil, ændrede sig var den overordnede historie for verdenen, racer, klasser og navne på folk og steder.

Så når jeg kigger på det nu, så kan jeg godt se, at det jeg egentligt har brugt settings til, har mest været flavor og muligheder og begrænsninger for spillerne, når de skulle lave karaktere.

Jeg har selvfølgelig inkorporeret en masse aspekter af de forskellige settings i mine kampagner og historier, men når jeg ser på det oppefra, så har det ikke betydet det helt store om fx den store onde guddom hed Bane eller The Dark Six. Mine kampagner har faktisk som regel kunne fungere i alle settings, med relativt få ændringer.

Dette har så gjort, at jeg altid har følt at Eberron havde en interessant historie og jeg kan godt lide det her med at magi er en så stor del af dagligdagen, samt er jeg vild med warforged, men ud over dette, så har Eberron altid været meget skidt beskrevet, uden de store detaljer om alt på kortet, ligesom der er i Forgotten Realms, og når jeg så har skulle tvinge mine kampagne ned over Eberron, så har det altid krævet en hel masse, jeg selv skulle finde på.

Jeg tror nu, at jeg har haft et helt forkert billede af Eberron og hvordan den setting bedst kan bruges, og derfor også hvad den helt store forskel er mellem Eberron og Forgotten Realms.

Jeg ser stadig Forgotten Realms som en meget åben setting, hvor det er meningen, at GM selv laver sin kampagne og putter den ned over verdenen, og der er så virkelig meget viden og lore om alt i verden. Så lige meget hvor og hvad man laver i Forgotten Realms, så kan man finde informationer om det og derved let skabe dybde i sin kampagne.

Derfor synes jeg, at Forgotten Realms egner sig meget godt til kampagner, hvor man som GM gerne vil have ret frit hænder til at gøre som man vil, og hvor den interne logik i verdenen forbliver intakt. Man behøver ikke at tænke over og inkorporere hvordan alle nabolande vil reagere når eventyrene finder en stor fjende, eller hvordan hele kontinentet kan have en interesse i det som spillerne gør. I Forgotten kan man bruge verdenen som en baggrundsramme og give den gas med sine egne ideer, uden at det nødvendigvis gør noget ved logikken i verdenen som helhed.

Jeg oplever, at billedet er modsat i Eberron.

Eberron er en forholdsvis lille verden. Ikke nødvendigvis i areal, men mere i at alle steder og lande er dybt integreret i hinanden. Hvad der sker et sted, kan have store og vidtrækkende konsekvenser i hele resten af verden, og det er en politisk scene hvor alle valg og handlinger, potentielt set kan have meget store konsekvenser for hele verden, hvilket er noget jeg som GM bør have indarbejdet i mine kampagner i Eberron.

På den måde ser jeg mere Eberron som en setting der kræver, at jeg som GM bruger og arbejder med hele den setting der er sat op fra start. Jeg er nødt til at forholde mig til den ‘kolde’ krig som er startet.

Jeg er nødt til at forholde sig til The Mourning.

Jeg er nødt til at bruge Dragonmarks og Dragonmarked Houses.

Jeg er nødt til at forholde sig til Dragon Prophecy.

Og, jeg er nødt til at forholde mig til, at verden lige har været igennem en stor krig.

Kort sagt, i Eberron er det nærmest nødvendigt, hvis jeg vil bibeholde den interne logik og spænding i verden, at jeg indarbejder hele den politiske scene og alle de forskellige magtfaktorer som er i verden. Samtidig er Eberron ideel til dette netop fordi, PC udtalt er meget særlige og har særlige evner, så man kan ikke regne med, at hvis man som spiller lader en ondskab være, eller fejler med noget, at der så nok kommer nogle andre og rydder op, på et senere tidspunkt. I Eberron står der direkte, at der er ofte ikke andre end spillerne til at løse de her problemer, så gør de det ikke, tja, så er der ikke nogen til at gøre det.

For mig nu, så ser jeg en klar forskel mellem Eberron og Forgotten Realms, som går langt ud over navne og racer. I Forgotten ser jeg en verden som er en meget stor og detaljeret ramme, man så kan putte alle mulige slags kampagner ned i, og hvor den overordnede ramme holder sig fast, uden at man som GM behøver at tænke over alle mulige geo-politiske udfald og konsekvenser.

Eberron ser jeg mere som en setting hvor man gerne vil have en kampagne som er direkte indhyllet i verdenens politiske scene og hvor spillernes valg og handlinger, har store konsekvenser for hele verden. Jeg ser Eberron som en setting hvor man får givet en stor del af ens eventyr og hvor jeg med fordel kan tænke det politiske ind i min kampagne, og derved skabe et realistisk geopolitisk spil, hvor spillernes handlinger har store og direkte konsekvenser for verdenen. Samtidig er det en verden hvor spillerne fra start er specielle og magtfulde, og som vi ved, med stor magt følger stort ansvar.

For mig fra nu af, vil jeg vælge setting alene ud fra hvilken type kampagne jeg gerne vil spille, og ikke tænke så meget over flavor og spillernes muligheder for racer og andre karakter ting. Jeg kan se kæmpe fordele og muligheder ved begge verdener og jeg glæder mig til, at lave kampagner i begge verdener, med dette mit nye synspunkt.

Giv gerne dine tanker, ideer, perspektiver og kommentarer i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *