GMing Styr Spillet

GMs på Overarbejde: Et tip som kan hjælpe og skabe større spilglæde hos spillerner

Som GM har man virkelig meget man skal holde styr på. Der er hele verdenen, kampagnen, eventyret, karaktererne, modstanderne, monstre, NPC’s, spillernes skøre indfald, konsekvenser og hele historien, foruden alt det psykologiske som foregår.

Jeg har selv oplevet flere gange, at alt det her godt kan stige mig lidt over hovedet, så jeg er begyndt, at dissekere de forskellige elementer, som en GM kan tænkes at skulle holde styr på, og tage hvert enkelt del, og se på, om ikke det kan gøres på en anden måde, så jeg som GM får mere energi til, at fortælle historien og skabe de bedste rammer for spillet. Jeg fokuserer også på, om den ‘normale’ måde kan laves om, så spillerne også oplever mere indlevelse og et generelt bedre rollespil.

I dette indlæg tager jeg fat om det element som handler om selve historien om verdenen og viden om den verden man spiller i. Det som man kunne kalde Lore om verdenen.

Jeg har i mange år haft den opfattelse, at jeg som GM burde være den der ved bedst og som har styr på Lore om verdenen. Jeg har også hørt mange andre GM’s have den samme opfattelse, fx siger GM det tydeligt i podcasten Godsfall (http://www.godsfall.com/), hvor han siger, at han har skabt sin egen verden, fordi han vil have, at han som GM, skal vide mest om den verden, de spiller i.

Men hvis man skal være den som ved mest, så kan det godt give en masse arbejde, særligt hvis man spiller i verdener som er udgivet og hvis der er spillere, som selv er eller har været GM’s.

Jeg har tit siddet som GM og haft svært ved at huske et eller andet Lore, og en spiller mente så, med rette, at jeg tog fejl i noget jeg sagde, og jeg har før i disse situationer, følt det som en form for nederlag, at jeg ikke vidste bedst og skulle irettesættes af spillerne.

Jeg har nu ændret min opfattelse af, at jeg som GM skal være der ved mest om Lore i en verden. Det er gået op for mig, at når man spiller i udgivede verdener, eller også i hjemmelavede faktisk, så vil der komme situationer hvor, spillerne ved mest eller husker bedst.

Dette er faktisk ikke overraskende når man tænker over det, for som mennesker så har vores hjerner en grænse for, hvor meget information vi kan have i spil på én gang. Det er det som kaldes Arbejdshukommelsen, og forskningen peger på, at vi kun kan have et afgrænset antal af informationer i spil på én gang. Derfor vil man som GM, støde ind i situationer hvor der er noget man ikke lige kan huske, eller som man husker forkert, når man også har så meget andet, der kører rundt i ens Arbejdshukommelse.

Derfor er jeg nu gået væk fra, at have en målsætning om, at jeg skal være den ved bordet som ved mest om Lore om en verden, fordi jeg er GM. Jeg er gået væk fra den opfattelse og er begyndt at spørge spillerne, hvis der er noget jeg er i tvivl om, eller ikke lige kan huske.

Ud over at det har frigivet en hel del arbejdskapacitet for mig som GM, så har det også haft en uforudset konsekvens. Det har nemlig vist sig i mine spil, at når jeg spørger spillerne, så bliver de inddraget i verdenen og de bliver mere fordybet i verdenen og derfor også i spillet. Dette har været en konsekvens jeg ikke havde forudset, og det har faktisk gjort, at jeg til tider godt kan finde på at spørge spillerne om noget, også selvom jeg selv har en ret god ide om hvordan Lore er for det her, bare for at engagere mine spillere, så de bliver draget yderligere ind i verdenen.

Jeg ser det sådan, at jeg giver dem ejerskab for den verden og det spil vi spiller i, og når man giver folk ejerskab, og de tager imod det, så vil det altid medgive en yderligere fordybelse og ofte også, en positiv oplevelse for den som får ejerskab, omkring hvordan den som giver ejerskaben er for en slags person. Det er faktisk en ofte brugt psykologisk metode, og ganske nødvendig for enhver psykologisk forandring, at den som skal lave en forandring også skal tage ejerskab for forandringen, for ellers sker der ikke en skid.

Jeg vil gerne opfordre alle GM’s til at prøve det her, og se om I får de samme positive resultater, og svar endelig tilbage og kommenter, så jeg kan blive klogere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *